TIETOMALLI VIIPURIN SORVALIN HAUTAUSMAASTA

ETUSIVU - HANKE - HAUTAUSMAA - TAPAHTUMAT - TIETOMALLI - TIETOMALLINNUS
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Sorvalin hautausmaat ja maisema

Sorvalin hautausmaa sijaitsee noin kaksi kilometriä Viipurin linnasta länteen
Sorvalin saarella. Nykyisin hautausmaan yli kulkee maantie Pietarista Suomeen.

Hautausmaa-alue on hiekkaisella maalla noin 10-16 metriä vedenpintaa korkeammalla. Saunalahden puolella on jyrkkä rinne. Alueelta näkee Saunalahdelle ja Linnasaareen kun rantapuut eivät ole edessä. Hautausmaa-alueen luoteisosa on kumpareella. Sieltä maasto tasoittuu alavaksi kaakkoon mennessä. Hautausmaa-alue ulottuu koillisessa Saunalahden rantaan. Toisella puolella hautausmaat rajautuivat ennen mutkitteleviin teihin. Nykyisin maantie lävistää ortodoksisen hautausmaan ja reunustaa kohotetulla penkalla muita hautausmaita. Maantie on tärkein autotie Venäjältä Suomeen. Hautausmaat olivat ennen lähellä Sorvalin asuinalueita. Niitä erotti vain kapea ja rauhallinen tie. Uusi maantie on vilkas ja vaarallinen ylittää.
Hautausmaita ympäröi sammaleinen kivimuuri. Eeva Ruoffin mukaan se oli todennäköisesti turvetettu kestävyyden lisäämiseksi. Hautausmailla oli noin viisi metriä leveät portit. Suurien porttien vieressä oli pienemmän talviportit.

Seurakuntien osat olivat luonteeltaan erilaisia. Ortodoksisella hautausmaalla oli monia sotilashauta-alueita. Ne olivat sotilasyksiköiden mukaan lohkottu. Sotilasalueilla hautakivet olivat samanlaisia ja sijoitettu selkeään järjestykseen. Ortodoksisen hautausmaalle haudatut siviilit olivat Viipurin kaupungista. Kaupunkilaisten ortodoksinen kaupunkilaisten hautausmaa oli asiallisempi kuin maaseudun hautausmaat. Eeva Ruoffin ja Galina Proninin mukaan Sorvalin ortodoksinen osa muistutti Helsingin Lapinlahden ortodoksista hautausmaata. Kauppiailla ja korkeilla virkamiehillä oli hautamonumentteja. Hautaristit olivat puusta tai raudasta ja joissakin saattoi olla vainajan kuva.

Ortodoksisen alueen sisällä sijaitsi muurilla erotettu Ivanov-kauppiassuvun perhehautausmaa.

Ruotsalaisella hautausmaalla haudat ja pensaat olivat erityisen tarkkaan hoidetut. Kunnostuksen aikana todettiin että alueella on muita enemmän hautaholveja.

Suomalaisten seurakuntien hautausmaat olivat uusimpia ja asiallisen yksinkertaisia. Sorvalissa suomalaiset hautausmaat laajentuivat myöhemmin kuin muut hautausmaat ja siinä vaiheessa hautausmaiden tyyli oli jo yleisesti pelkistynyt. Graniittiset reunakivet rajasivat hautapaikkoja. Suomalaisen alueen erityispiirteenä olivat yksittäispuut. Saksalais-ruotsalainen hautausmaa sijaitsi kukkulalla. Rinteessä nousi muureja ja portaita. Varakkaiden sukujen hautamonumentit hallitsivat paikkaa. Niistä on jäljellä avattuja hautaholveja ja niitä peittäneitä suuria kivilaattoja joissa on raamatunlauseita, runoja ja elämänkertoja.
Saksalais-ruotsalaisella ja ortodoksisella hautausmaalla oli viisimetristen neliönmuotoisten hautojen kulmiin istutettuja lehmuksia. Ne ovat vieläkin näyttäviä ja hyvässä kunnossa.

 


Zoomattava satelliittikuva. Viipurin keskusta on kuvassa oikealla. Sorvalin saari on pienempi keskellä näkyvistä saarista.


Näytä suurempi kartta

 

Sorvalin hautausmaat sijaitsevat maantien itäpuolella.


Näytä suurempi karttaNäytä suurempi kartta

 

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
ETUSIVU - HANKE - HAUTAUSMAA - TAPAHTUMAT - TIETOMALLI - TIETOMALLINNUS

© MAISEMA-ARKKITEHTUURI IIVO VÄNSKÄ
vanska at maisema-arkkitehtuuri piste com