TIETOMALLI VIIPURIN SORVALIN HAUTAUSMAASTA

ETUSIVU - HANKE - HAUTAUSMAA - TAPAHTUMAT - TIETOMALLI - TIETOMALLINNUS
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

SORVALIN MUISTOLEHTO

Vuoden 2007 alussa käynnistettiin EU:n rahoittama Karjalan Liiton, Etelä-Karjalan karjalaisseurojen piirin, Viipuri-keskuksen ja Viipurin kaupungin yhteinen hanke Sorvalin muistolehto - yhteinen kulttuuriperintömme. Hanketta johti Viipuri-keskuksesta Galina Pronin ja töiden organisoinnista vastasi Pertti Joenpolvi. Arkistoja tutki Leena Repo ja Juha Lankinen.

Hankkeen aikana aloitettiin miltei täysin raunioituneen hautausmaan kunnostustyöt talkoovoimin. Kunnostuksen yleissuunnitelmasta vastasi maisema-arkkitehti Marja Mikkola.
 Minun, Iivo Vänskän, osuus oli paikannus lähtötietojen perusteella, yksittäisten paikkojen kunnostuksen suunnittelu, uuden muistomerkin suunnitelma ja tietojen julkaisu sähköisesti. Osallistuin talkoisiin alusta loppuun. Tutkin, suunnittelin, ohjasin ja tein töitä.

Lisäksi hankkeessa kerättiin aineistoja Sorvalin hautausmaasta Suomen ja Venäjän arkistoista sekä haastattelemalla entisiä ja nykyisiä sorvalilaisia. Sorvalin hautausmaan historiasta ja kunnostuksesta julkaistiin kirja suomeksi ja venäjäksi:
Sorvali, muistojen lehto
- Viipurin pyhien paikkojen historiaa. Siitä saa lisätietoa Viipurikeskuksesta.
(Näiden www-sivujen aineisto on erillistä, maisema-arkkitehti Iivo Vänskän tuottamaa.)

Lisää hankkeen virallisilla sivulla.

Video ja äänite: Kaupungin ja museon edustajat kertovat hankkeesta ja Marja Mikkola kertoo suunnitelmasta


Inventointi

Viipurista evakuoituja asiakirjoja säilytetään Mikkelin maakunta-arkistossa.
Sorvalin hautausmaasta löytyi yleiskarttoja ja kaavoja. Ainoastaan tuomioseurakunnan hautausmaasta oli jäljellä hautakartta ja hautaluettelo. Juha Lankisen valokuvakokoelmista saatu ilmakuva vuodelta 1944 osoittautui erittäin hyödylliseksi kunnostushankkeessa.

Suunnitteluryhmä kävi useita kertoja paikanpäällä talvella ja keväällä. Silloin
käytössä oli nykyinen venäläinen peruskartta jossa hautausmaata ei ole
huomioitu; se oli valtion metsää. Viipurin kaupunki mittasi hautausmaan
kevään aikana erinomaisen huolellisesti ja tarkasti. Mittaustiedosto saatiin
käyttöön huhtikuussa ja tietomallin maastotiedot perustuvat pääosin siihen.
Suunnitteluryhmän maastotutkimukset liittyivät alueiden luonteeseen,
kasvillisuuteen ja historiallisten kohteiden paikantamiseen.


Suunnitelman lähtökohdat

EU:n rahoittama hanke kesti vuoden. Kunnostus tuli tehdä pääosin kahden viikon talkoissa. Kunnostussuunnitelma perustuu toteutuksen rajoihin. Hankkeen tarkoituksena oli tutkia ja nostaa esiin Sorvalin hautausmaan historia. Tutkimus julkaistaan kirjana marraskuussa 2007 ja
maisema raivattiin ja kaivettiin näkyviin heinäkuussa. Vanhat pääkäytävät otettiin käyttöön. Mielenkiintoisimpia paikkoja tehtiin avoimiksi. Merkittäviä kohteita paikannettiin. Talkoissa ei varsinaisesti
rakennettu mitään. Kunnostettavat käytävät ja paikat valittiin niin että koko hautausmaan läpi kulkee yhtenäinen reitti vierailijoille.

Sorvalin hautausmaan kunnostusta ja hoitoa on tarkoitus jatkaa tulevina vuosina. Silloin paikkojen entistä luonnetta voidaan palauttaa. Hautausmaan tiedot on kertaalleen koottu tietomalliin joka on käyttökelpoinen jatkosuunnittelussa.


Maisema-arkkitehtiopiskelijat mukana Sorvalin kunnostuksessa

Suomalais-venäläiset talkoot kunnostivat ja tutkivat vanhaa hautausmaata Viipurissa heinäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa. Talkoot oli jaettu viikon mittaisiksi. Ensimmäisellä viikolla tehtiin metsätöitä ja muuta raivausta. Toisella viikolla talkoissa oli opiskelijoita Arkkitehtiosastolta Suomesta ja paikallisia koululaisia. Polkuja, rakenteita ja hautoja kunnostettiin. Lisäksi eri aikoina viipurilaiset ja suomalaiset ryhmät olivat siivonneet ja raivanneet aluetta. Kunnostussuunnittelusta vastaavat maisema-arkkitehti Marja Mikkola ja Iivo Vänskä.

EU:n rahoittama hanke maksoi talkoolaisten kulut: viisumit, matkat, majoituksen ja kolme ateriaa päivässä. Suomalaiset asuivat Gerkon-hotellissa. Bussikuljetus vei työmaalle yhdeksäksi. Lounas syötiin Sorvalin koululla hautausmaan vieressä. Töitä jatkettiin iltapäivällä viiteen.


Muistomerkki

Kunnostuksen lisäksi Sorvalin  hautausmaalle tehdään uusi muistomerkki kaikille sinne haudatuille. Kynttilän voi jättää muistomerkille kun suurin osa haudoista on hävinnyt. Paikka on tarkoitettu myös vierailijaryhmien kokoontumiseen. Se kertoo koko hautausmaasta ja siitä kun suomalaiset ja venäläiset kunnostivat sitä talkoissa.

Sijainniksi valittiin tuomioseurakunnan laajennusalueen pohjoispääty. Alue perustettiin hautausmaan itäpuolelle 1920-luvulla ja itäreunalle rakennettiin kivimuuri. Sotien loppuun mennessä sinne oli haudattu vain kolmekymmentä henkeä eteläpäätyyn. Muuten se jäi pitkäksi avoimeksi niityksi. Se on hautausmaalla, mutta ei hauta-alueilla. Paikalle on helppo tulla.

Lähtökohtana oli kestävyys. Hautausmaalla on tapahtunut ilkivaltaa. Monrepos’n puistossa Väinämöisen patsas on hajotettu monta kertaa. Muistomerkin tulee olla sellainen jota on vaikea tuhota ja joka kestää töhrimistä mahdollisimman hyvin.

Suunnitelmani on hauta-alueiden kartta mittakaavassa 1:100. Eri seurakuntien hauta-alueet on kohotettu kolmiulotteisiksi betonipaasiksi.  Paadet ovat yhdenvertaisia niin että niiden tilavuus on sama. Näin korkeus vaihtelee. Korkein ja pienin sopii kynttiläpöydäksi. Laajennusaluetta kuvaava pitkä paasi on istumakorkeudella. Matalimmista ja laajimmista korokkeista voi pitää puheita tai laulaa.
 Raskaiden paasien vastakohtana vieressä roikkuu korkealta viiri. Pitkä ja kapea viiri on läpikuultava. Se nostaa katseen ylös.

Muistomerkki rakennetaan talkoiden jälkeen viikonlopun operaationa. Muotit tehdään Suomessa ja kasataan paikalla.  Betoni hankitaan Viipurista.

Muistomerkin tuotemallista saadaan betonin ja raudoituksen määrät. Muotit mallinnetaan lopputuotteen mukaan. Tuotemallista tehdään kolmiulotteinen simulaatio muottien kokoamisesta ja betonin valamisesta. Animaatiosta työmiehet ymmärtävät tehtävät varmasti ilman yhteistä kieltä. Samalla tarkastetaan toteutuksen suunnittelun virheettömyys.

 

Google Earth-malli muistomerkin luonnoksesta

 

Hanke on mainittu mm.

Viipurin kaupunki:
Sorvalin hautausmaan kunnostus

Etelä-Saimaa:
Sorvalin hautausmaan kunnostus aloitettiin talkootyönä
Kirjoittaja: Urpo Laaninen
Julkaisupäivä: 10.05.2007

MTV3: Matkailu:
Sorvalin hautausmaa kuoriutuu esiin ryteikön keskeltä
11.06.2007 10:45

Etelä-Karjalan liitto:
Sorvalin muistolehto kunnostetaan EU-tuella
Julkaistu 11.10.2006 16:24

Helsingin Sanomat:
Sorvalin vanhaa hautausmaata raivataan esiin Viipurissa
Julkaistu: 9.6.2007 09:11

HS: Viipuri tuo unohtunutta suomalaisaikaa uudelleen esiin
25.2.2007

HS: Viipuri-keskus kunnostaa ränsistynyttä hautausmaata
4.2.2007

HS: Vapaaehtoiset elvyttävät hylättyä Sorvalin hautausmaata Viipurissa
7.7.2007

YLE
Sorvalin hautausmaa halutaan suojelukohteeksi

Julkaistu 03.07.2007, klo 18.06 (päivitetty 03.07.2007, klo 22.11)

 

 

 

sorvali

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
ETUSIVU - HANKE - HAUTAUSMAA - TAPAHTUMAT - TIETOMALLI - TIETOMALLINNUS

© MAISEMA-ARKKITEHTUURI IIVO VÄNSKÄ
vanska at maisema-arkkitehtuuri piste com